HI 98202 ECONOMICAL POCKET TESTER TO MEASURE WATER HARDNESS
DESCRIPTION
The pNa is an easy-to-use and inexpensive instrument for determining water hardness/softness. The hardness of water is due to the presence of magnesium and calcium. These make washing difficult, waste soap and create unpleasant scum and scale deposits. With a zeolite system, the calcium and magnesium ions are substituted on a one-to-one basis with sodium ions from a conditioning resin. Once all the sodium ions are exhausted, the resin has to be regenerated. This is currently determined by estimating the volume of water that goes through the softener and guessing when to change the resin!
Even though this may work in some cases, it fails in most since the sodium content of feed water is never constant. As a result, either the resin is regenerated too early, and waste resources, or too late, risking damage due to scaling. With the pNa, you can measure the sodium content of feed water and exit water in seconds. When the resin is exhausted of sodium, there will be no exchange and the pNa will read the same value at the two ends. Only then should the resin be changed. pNa takes guess work out of resin regeneration!
SPECIFICATION
Range pNa 0.0 to 3.0 pNa (23 to 0.023 g/L Na+)
Resolution pNa 0.1 pNa
Accuracy pNa ±0.2 pNa
Calibration manual, 1 point
Battery Type / Life 4 x 1.5V / approx. 800 hours of continuous use
Environment 0 to 50°C (32 to 122°F); RH max 95%
Dimensions 175 x 41 x 23 mm (6.9 x 1.6 x 0.9")
Weight 95 g (3.4 oz.)
HI 98202 (pNA) is supplied with protective cap, calibration screwdriver, batteries and instructions.
เกร็ด
น้ำกระด้างแบ่งออกเป็น 2 ประเภท โดยอาศัยสารที่เจือปนเป็นเกณฑ์ในการจัดแบ่งได้แก่
1. น้ำกระด้างชั่วคราว หมายถึง น้ำกระด้างที่มีสารต่อไนี้เจือปนอยู่ คือ แคลเซียมไฮโดรเจนคาร์บอเนต แมกนีเซียมไฮโดรเจนคาร์บอเนต เมื่อสารทั้ง 2 ชนิดนี้ได้รับความร้อนแล้วจะตกตะกอนและได้ก๊าซคาร์บอนไดออกไซด์ระเหยไป
2. น้ำกระด้างถาวร หมายถึง น้ำกระด้างที่มีสารต่อไปนี้เจือปนอยู่คือ แคลเซียมคลอไรด์ แคลเซียมซัลเฟต แมกนีเซียมคลอไรด์ และแมกนีเซียมซัลเฟต 1
ในชีวิตประจำวันคนจำนวนมากต้มน้ำเพื่อใช้ดื่ม การต้มน้ำนอกจากจะสามารถฆ่าเชื้อโรคได้แล้วยังทำให้น้ำหายกระด้างได้อีกด้วย แต่การต้มน้ำกระด้างจะมีสารบางอย่างแยกตัวออกมาจากน้ำซึ่งมักจะสังเกตได้จากภาชนะที่ต้ม โดยทั่วไปจะพบว่ามีคราบของแข็งเกิดขึ้นภายในกาต้มน้ำ ของแข็งดังกล่าวเรียกว่า ตะกรัน ซึ่งเป็นหินปูนที่แยกออกมาจากน้ำที่ต้มนั่นเอง ตามโรงงานต่าง ๆ ที่ใช้หม้อต้มน้ำต้องล้างหม้อน้ำกันบ่อย ๆ เพื่อเอาตะกรันออก มิฉะนั้นอาจทำให้หม้อต้มน้ำระเบิดได้ และยังสิ้นเปลืองเชื้อเพลิงในการหุงต้มอีกด้วย ถ้าภาชนะต้มที่มีตะกรันหนา 1 มิลลิเมตรจะต้องเพิ่มค่าเชื้อเพลิงในการหุงต้มอีก 10 %
ความแตกต่างของน้ำกระด้างชั่วคราวและน้ำกระด้างถาวรเป็นดังนี้
น้ำกระด้างชั่วคราว
1. ต้มแล้วหายกระด้าง
2. ทำให้เกิดหินงอกหินย้อย
3. มีเกลือคาร์บอเนตหรือเกลือไบคาร์บอเนต ละลายอยู่
4. พบในแม่น้ำและลำคลอง
น้ำกระด้างถาวร
1. ต้มแล้วไม่หายกระด้าง
2. ไม่ทำให้เกิดหินงอกหินย้อย
3. มีเกลือคลอไรด์หรือเกลือซัลเฟตละลายอยู่
4. พบในทะเลและมหาสมุทร
อ้างอิง school.net
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น