วันเสาร์ที่ 8 สิงหาคม พ.ศ. 2552

เครื่องวัดความหวาน RHB-90ATC










TRADITIONAL BRIX HONEY REFRACTOMETER 58-90% FOR BEE KEEPING



CATEGORIES
We are dedicated to offer you a wide range of refractometers with the following 2 designed categories:


* Traditional version : Use screw driver for calibration
* Latest version : Twist directly on the built-in calibration knob for calibration


MODEL NUMBER : RHB-90ATC (This item belongs to Traditional Version)


BRIEF DESCRIPTION
RHB-90ATC is specially designed for determining 3 different scales of honey : Brix level (58 - 90%), Baume Specific Gravity (38 - 43 Be') and Water Contents (12 - 27%).
This honey refractometer is useful to control the sugar concentrations of honey related foods and beverages. Checking the ripeness of fruit in the field, verifying product qualtity after harvesting or controlling concentrations during processing and packaging, refractometers provides critical information to ensure quality of products.

FEATURES
Sturdy and light weighted Aluminum body
High quality and accurate testing result
ATC Compensation Range (i.e. Built-in Automatic Temperature Compensation System) from 10°C to 30°C
Easy and very convenient to use

SPECIFICATION

Range Min. Div. Accuracy

Brix 58 - 90% 0.5% ± 0.5%

Baume 38 - 43 Be' 0.5 Be' ± 0.5 Be'

Water 12 - 27% 1% ± 1%

* Automatic Temperature Compensation System (ATC)
* Traditional version : Using screw driver for calibration
* Sturdy and light weighted Aluminum body
* Item length : approx. 140 mm
* Item Weight : approx. 115g
* Rigid Imitation Leather Box with sponge padded for maximize protection
* 1pc pipette

ONE SET INCLUDED
- 1pc x Traditional Honey Refractometer
- 1pc pipette
- 1pc x instruction manual
- 1pc x mini screw driver
- Protective fabrics pouch with white box



คุณสมบัติการใช้งาน

เป็น Refractometer ชนิดที่ออกแบบมาเพื่อวัดความหวานของน้ำผึ้ง หรือสารละลายที่มีความหวานมาก ๆ วัดได้สามค่าคือ ระดับน้ำตาล(58-90%) ความถ่วงจำเพาะ(38-43) และเปอร์เซ็นต์น้ำ(12-27%) มีระบบ ATC

1,800.-(Tel 0868910596) สินค้าอื่นhttp://www.taladklongtom.com/


เกร็ดความรู้เรื่องน้ำผึ้ง
น้ำผึ้ง คือน้ำหวานที่ผึ้งเก็บมาจากต่อมน้ำหวานของดอกไม้ (nectar) โดยผึ้งจะกลืนน้ำหวานลงสู่กระเพาะน้ำหวาน ซึ่งจะมีเอนไซม์ช่วยย่อยน้ำหวานแล้วนำมาเก็บไว้ในหลอดรวงผึ้ง จากนั้นน้ำผึ้งค่อยๆ บ่มตัวเองโดยการระเหยน้ำออกไปจนน้ำผึ้งมีปริมาณน้ำตามที่เข้มข้นขึ้นจนได้ระดับที่เหมาะสมกับการเก็บรักษาผึ้งงานก็จะปิดฝาหลอดรวง เราเรียกน้ำผึ้งนี้ว่า “น้ำผึ้งสุก” เป็นน้ำผึ้งที่ได้มาตรฐาน คือมีน้ำอยู่ไม่เกิน 20-21 เปอร์เซ็นต์
ตามหลักการแพทย์แผนไทยแล้ว น้ำผึ้งมีประโยชน์มากมายก็จริง แต่สำหรับผู้ป่วยบางราย แนะนำว่าไม่ควรกินน้ำผึ้งแบบเข้มข้นโดยไม่ผสมอะไรเลย เช่น คนที่ดีพิการ คือ มีอาการตัวเหลืองตาเหลือง นอนสะดุ้งผวา สอง เสมหะพิการ คือมีเสมหะมากและมีภาวะโรคปอดแทรก สาม คนที่น้ำเหลืองเสีย มีฝีพุพอง ตุ่มหนอง หรือโรคครุฑราชต่างๆ
น้ำผึ้งมีคุณสมบัติทางยา คือ สามารถฆ่าเชื้อจุลินทรีย์ต่างๆ ได้ เพราะน้ำผึ้งมีความเข้มข้นของน้ำตาลสูง ซึ่งความเข้มข้นนี้เองจะช่วยกำจัดปริมาณน้ำที่แบคทีเรียใช้ในการเจริญเติบโต รวมถึงน้ำผึ้งมีความเป็นกรดสูง และมีปริมาณโปรตีนต่ำ ซึ่งทำให้แบททีเรียไม่ได้รับไนโตรเจนที่จำเป็น นอกจากนี้น้ำผึ้งยังมีสารไฮโดรเจนเปอร์ออกไซด์ และสารแอนตี้ออกซิแดนด์ซึ่งจะมีคุณสมบัติช่วยยับยั้งการเจริญเติบโตของแบคทีเรียด้วย ดังนั้นเมื่อเราใช้น้ำผึ้งทาบาดแผลจึงสามารถฆ่าเชื้อแบคทีเรียได้และทำให้แผลไม่เกิดการอักเสบ

ส่วนประกอบของน้ำผึ้ง
ส่วนประกอบโดยทั่วไปของน้ำผึ้งประกอบด้วย

Fructose: 38.5%
Glucose: 31.0%
Sucrose: 1.0%
Water: 17.0%
Other sugars: 9.0% (maltose, melezitose)
Ash: 0.17%
Other: 3.38%
โดยน้ำผึ้งมีความหนาแน่นอยู่ที่ประมาณ 1.36 กก./ลิตร(ความหนาแน่นมากกว่าน้ำ 36 %)


(ที่มา วิกิพีเดีย)

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น